De snelst groeiende christelijke datingsite van Nederland

Probeer ons gratis uit

Bindings- en verlatingsangst

ForumSingles en relaties

26 – 50 van 52    Ga naar pagina:  Vorige  1  2  3  Volgende Plaats reactie

 • 28 januari

  Top @Peeth

 • 28 januari

  Fijn, dat je het even rechtzet, Peeth

 • 28 januari

  Bedankt dat je zo fijn je excuses gemaakt hebt Peeth...🙋

 • 1 februari

  Gesloten hart

  Wanneer heb ik voor het laatst gelachen?
  Wanneer heb ik voor het laatst gehuild?
  Wanneer heb ik voor het laatst mijn gevoelens geuit?

  Daar waar angst is,
  daar is pijn.
  Daar waar pijn is,
  daar kunnen geen rust en liefde zijn.

  Die pijn die moet ik voelen,
  die pijn die moet er zijn.
  Die pijn daar moet ik doorheen,
  wil ik ooit gelukkig zijn.

  Intussen vlucht ik,
  ik ren zo hard als ik maar kan.
  Want die liefde die aan me trekt, dat kan ik niet.
  Die legt me volledig lam!

  Vluchtend zoek ik afleiding,
  werk huishouden en de kinderen. Maar hoe hard ik het ook probeer, het lukt me niet om die pijn te verminderen.
  Een nieuwe liefde dan, misschien?
  Ja, dat brengt mij het grootste geluk...!
  Totdat zij mij ook weer die onrust laat zien!
  Als donderslag bij heldere hemel.... Zò stikbenauwd!
  Zo snel mogelijk zet ik er een punt achter, en ik die er niet om rouwt.

  Veilig en alleen.
  Niemand die mij raken kan.
  Geen zin om het uit te leggen, want "Wat weten zij er nou van??"
  Totdat ik besef...
  Ik ben de enige die mij helpen kan.

  Want die pijn die moet ik eerst voelen, die pijn die moet er eerst zijn.
  Want die pijn daar moet ik doorheen, wil ik ooit gelukkig kunnen zijn.

  Want daar waar geen pijn meer is, daar kunnen rust en liefde zijn 💖

  Caren McBox

 • PETRA266

  1 februari

  Mooi verwoord maar ook erg herkenbaar als ik het zo lees 😔

 • 1 februari

  Mooi Coby

 • 1 februari

  Mooi en waar Coby!

 • 1 februari

  Super Coby, bedankt voor het delen.

 • 1 februari

  Prachtig coby😀

 • 1 februari

  Mooi Coby. Echt iets om over na te denken. Te "herkauwen" en aan te voelen.:up:

 • 7 maart

  BINDINGSANGST TRANSFORMEREN

  Ongeveer een kwart van de bevolking heeft er last van: bindingsangst. Bindingsangst is lastig om aan te pakken omdat de mensen die er zelf aan lijden, meestal niet in de gaten hebben dat ze dit hebben. Het patroon is meestal vroeg in de jeugd ontstaan en zó eigen geworden dat het lijkt alsof het je karakter is: zo ben ik nu eenmaal. The fish will be the last to discover the water.

  Symptomen van bindingsangst zijn:
  - Je snel benauwd voelen bij teveel intimiteit.
  - Geen langdurige relaties kunnen hebben.
  - In conflictsituaties met je partner trek je je terug of versteen je.
  - Je irriteren aan de aandacht die je partner vraagt.
  - De verliefdheid leuker vinden dan samen de diepte in gaan.
  - Je bent zeer kritisch waardoor er altijd wel iets mis lijkt te zijn met de dating partners.
  - Het is moeilijk om je gevoelens te tonen, zelfs als je seksueel intiem met iemand bent.
  - Je brengt liever tijd alleen door of met je vrienden dan met je partner.
  - Door je eigen grote onafhankelijkheidsdrang beschouw je de ander al snel als te afhankelijk. Dit maakt dat je nog meer afstand gaat creëeren.
  - Je twijfelt veel over de relatie en kijkt mogelijk nog om je heen of er iemand beter bij je past.
  - Je gaat vreemd.
  - Gevoelens van beklemming, benauwing of gevangen zitten zijn alleen op te lossen door de relatie te verbreken en alleen verder te gaan.

  Bindingsangst is een verkapte manier om met angst voor afwijzing om te gaan. “Ik wijs jou af láng voordat je mij überhaupt kunt afwijzen” is in wezen wat dit beschermingsmechanisme doet. Het is echter zo’n effectieve bescherming geweest dat het behoorlijk lastig is om te herkennen: je gelooft namelijk écht dat de getriggerde gevoelens van beklemming en benauwing aan de ander liggen. Er is iets mis met die persoon of relatie, dus waarom zou je erbij blijven? Je twijfelt een tijdje tot er misschien nieuwe hoop aan een andere horizon gloort of dat de benauwdheid zó hoog oploopt dat je niet anders kunt dan de relatie verbreken om weer wat lucht te krijgen. Zo blijft het beschermingspatroon in stand en hoef je niet naar de onderliggende angst te kijken die eigenlijk je relaties saboteert.

  Bindingsangst (angst voor afwijzing) heeft zijn oorsprong meestal in een onveilige hechting in de vroege jeugd. In dit geval was er de impliciete of expliciete boodschap dat emoties niet welkom waren en emotionele afstand gepast. Gevoelens en behoeften werden onderdrukt of ontkent en dit is hoe het kind leerde relateren. Misschien niet fijn, maar wel vertrouwd en de enige manier om toch verbinding aan te gaan. Vaak leggen de ouders van kinderen met dit patroon de nadruk op zelfstandigheid en flink zijn. Kracht en al vroeg zonder hulp en troost op eigen benen kunnen staan wordt beloond. Kwetsbaarheid wordt genegeerd, vernederd of zelfs bestraft ('ga maar naar je kamer, anders geef ik je wat om te janken').

  Het komt ook voor dat plotseling verlies van een ouder of onverwachts verlaten worden door een partner het patroon van bindingsangst creëert. Ook de langdurige afwezigheid van ouder(s) of als een kindje lang opgenomen werd in bijvoorbeeld een ziekenhuis of naar een kostschool moest maakt dat er bindingsangst kan zijn ontstaan.

  De eerste stap naar het transformeren van saboterende patronen is het herkennen en erkennen ervan. 'Je ziet het pas als je het door hebt' aldus Cruijff. Vaak is dat pas nadat je een sleepspoor van gebroken harten achter je gaten hebt; inclusief dat van jezelf. Zodra je het herkent, kun je leren aanwezig te blijven als het spannend wordt. Doorademen en opmerken wat er in jezelf gebeurt in plaats van weg te lopen als het lastig wordt in een relatie.

  De tweede stap is leren communiceren wat er in je leeft. Als je de symptomen en lastige gevoelens van bindingsangst herkent (zoals de neiging om weg te lopen of te verstenen), kun je jouw behoeften leren uiten, zoals de behoefte aan ruimte, time-out of als je als je al wat stappen verder bent: om te uiten wat er écht in je leeft. Het wordt een stuk makkelijker wanneer je beseft dat het niet jij versus de ander is, maar jij en de ander versus je ‘probleem’ oftewel de bindingsangst. Als je iemand gevonden hebt die je in het begin heel leuk vond en ineens steekt jouw bindingssaboteur de kop op, dan is het fijn als hij of zij daarvan weet. De ander voelt normaliter toch wel of je emotioneel afhaakt of verstoppertje speelt, dus eerlijk delen over jouw moeilijke gevoelens geeft lucht. Dat klinkt misschien als een onmogelijke opgave, maar met de juiste partner zorgt dit voor de ruimte die je nodig hebt om op een fijne manier tot elkaar te komen om uiteindelijk de liefde te voelen en ervaren die je zo nodig hebt.

  Het écht doorvoelen van de bindingsangst is een hele belangrijke stap. Deze gevoelens zijn vaak zo ongemakkelijk dat we er voor weglopen of de ander wegduwen. Door er echt bij stil te staan en met volle aandacht naar de plekken in je lichaam te gaan waar de gevoelens van benauwing of beklemming zich manifesteren, maakt dat er een ontlading kan komen. Misschien in de vorm van verdriet of boosheid. Dit geeft opluchting zonder dat je ergens voor weg hoeft te lopen. Zo ontwikkel je nieuwe neurologische paden waardoor de triggers steeds minder heftig worden. Bovendien maakt het de weg vrij voor heling van de onderliggende pijn: verlating. Je hebt je ooit moeten pantseren omdat er geen oog voor jouw kwetsbaarheid was, waardoor je keihard moest worden. Onder die hardheid ligt een diep gevoel eenzaamheid. Daarom trek je ook partners aan die juist wél heel emotioneel zijn, wat in het begin fijn is, maar als het te dichtbij komt, te veel wordt. Je kunt dit als een gouden kans zien om juist met die partner dit patroon te doorbreken en samen te helen van jouw diepste verwonding.

 • NATASCHA934

  7 maart

  Wat goed dat je dit geplaatst hebt, Coby. Bedankt.

 • BERT970

  7 maart

  Mooi en leerzaam stuk Coby!! Hopelijk helpt en ondersteunt het diegene die er mee te maken hebben! Heeft dit ook ook in het geestelijke leven zijn uitwerking? Binding/verlating van God?

  "Mijn God, Mijn God !! Waarom verlaat Gij mij?"

 • 7 maart

  Daar heb ik nooit over nagedacht, Bert.
  Ik denk dat iedereen de ene keer dichter bij God leeft als de andere keer?
  En God verlaat ons niet zoals Hij Jezus toen verliet, daar hoeven we niet bang voor te zijn.
  Of we willen of niet Hij kent ons door en door en beter als wij onszelf kennen.
  We hoeven niet bang te zijn dat God ons niet meer leuk, lief of aardig vindt als hij ons echt kent.

 • 8 maart

  Goed stuk, Coby!

 • 16 maart

 • ELLEN494

  16 maart

  Wat een mooi en tegelijk aangrijpend filmpje.

 • 16 maart

  😏

 • 16 maart

  Ja duidelijk !!

 • 10 mei

  interessant onderwerp! en zeker herkenbaar..we leven ook in een snelle tijd..

  dat doet ook al geen goed denk ik.

  10 mei gewijzigd door SARI439

 • 10 mei

  Coby nogmaals dank voor de duidelijke uiteenzetting!

 • CONNY520

  10 mei

  Als je een lieve parner hebt en hij/zij heeft alleen aandacht voor jou. Dan is alle angst weg en eerlijk hier heb ik meer last van binding dan wanneer je op straat iemand spontaan tëgen komt. Hier gaat om uiterlijk en de rest komt pas later. Dus hier meer een gevoel van keuring dienst van waren

 • 11 mei

  Hier op de site is het denk ik ook snel een keuringsdienst van waren.. . en het gaat niet zo in het algemeen om wat de ander te vertellen heeft.. dat zal niet bij iedereen opgaan maar bij velen waarschijnlijk ook wel, of heb ik het helemaal mis?of is dat een oordeel van mij en is  dat juist bij velen niet zo?

 • 11 mei

  Begrijp ik je nu wel of niet ? Je vind het benauwend als je partner alleen aandacht heeft voor jou?  dat lijkt mij ook best benauwend ieder heeft ook wel ruimte nodig, Je partner vertoont zodoende claim gedrag en dat is niet prettig. Bedoel je het zo??  Tussen de mensen op straat hoef je jezelf niet prijs te geven of je te profileren, als je dergelijk gedrag tussen de mensen vertoont kun je inderdaad erop rekenen dat men je behandelt alsof je op de markt je koopwaar staat aan te prijsen, maar dat  ligt dan helemaal aan jezelf waar kies je voor wil je juist tussen mensen op straat opvallen? dan is het niet vreemd dergelijke reacties te krijgen. Inderdaad in DERGELIJKE SITUATIES gaat het zuiver om UITERLIJK vertoon.

  Laat jezelf zien "in die situaties", waarin mensen je waarderen e/o het goed met je voor hebben, GOOI GEEN PARELS voor de ZWIJNEN, daar ben je "ALS GOD's SCHEPSEL" TE KOSTBAAR VOOR!!  en BIND JIJ JEZELF aan wangedrag dan val je "vroeg of laat" ten prooi aan de slechtheid in deze wereld.

  11 mei gewijzigd door BETTIE628

 • 11 mei

  :up:

26 – 50 van 52    Ga naar pagina:  Vorige  1  2  3  Volgende Plaats reactie