De snelst groeiende christelijke datingsite van Nederland

Probeer ons gratis uit

Kan een christen wel of niet een kerstboom in huis nemen?

ForumChristelijk leven

1 – 25 van 144    Ga naar pagina:  1  2  3 ... 6  Volgende Plaats reactie

 • 25 november 2017

  Over een maand is het weer zover want dan is het weer kerst.
  Ik vroeg mij af wie van de christenen op deze site dan een kerstboom in huis heeft staan of juist niet?
  Waarom heb jij een boom in huis staan en waarom heb jij juist geen boom in huis staan?

  Ik heb er zelf wel eens een beetje in verdiept en het schijnt een heidens gebruik te zijn met een occult tintje eraan.
  In de oude testament lees je regelmatig over heidense gebruiken waar God niet zo blij mee was/is.
  Sommige christenen gebruiken de tekst hieronder dat je misschien kan vergelijken met een kerstboom?

  Jeremia 10 (HSV)
  2 Zo zegt de HEERE:
  U mag u de weg van de heidenvolken niet aanleren,
  en u niet ontstellen door de tekenen aan de hemel,
  omdat de heidenvolken zich daardoor ontstellen.
  3 Want de gebruiken van die volken zijn onzinnig:
  het is immers een stuk hout, iemand heeft het uit het bos gekapt,
  vakwerk met de bijl.
  4 Met zilver en met goud maken ze het mooi,
  met spijkers en met hamers zetten ze het vast,
  zodat het niet kan wiebelen.

  Ook schijnt een kerstbal eigenlijk een heksenbal te heten zie de wiki linkje nl.wikipedia.org/wiki/Kerstbal .

  De 5 puntige ster boven op de boom is volgen sommige een hexagram.

  Sommige christen vieren helemaal geen kerst omdat Jezus helemaal niet op 25/26 december geboren is maar is het de dag van de nieuwe zon en heeft het met zon aanbidding te maken.

  Ik heb begrepen dat Jezus op 5 oktober is geboren: 15 Tishri op de Joodse kalender heb ik mij laten vertellen.

  Ook als je naar het liedje oh dennenboom luistert, lijkt het bijna een aanbiddingslied voor die boom want zijn takken zijn wonderschoon etc.

  Maar er zijn ook christenen die zeggen van: Ach ik aanbid helemaal geen boom en het is gewoon traditie en God ziet het hart aan en ziet daarin dat ik geen enkele occulte bijbedoelingen heb als ik een kerstboom in huis neem.

  Wat is jullie mening hierin? Wel of geen kerstboom? En waarom wel en waarom niet?

  26 november 2017 gewijzigd door RICHARD157

 • 25 november 2017

  Ik heb wel een kerstboom. Weet idd al deze dingen. Maar ik lig niet in aanbidding voor mijn boom. Zie het als een gezellige versiering van mijn huis. En het klopt dat het kestfeest zoals wij het vieren niet op de goede dag is, zelfs niet in de juiste perode. De heksen bal... de zonnewende waaraan de kerstviering werd gekoppeld. Ik weet het.... Maar zo ook de zondagse kerkgang... klopt niet... En ga zo maar door. Mijns inziens gaat het het meest om je hartsgesteldheid.

 • IRENE986

  25 november 2017

  Met alle bovengenoemde zaken in gedachten, versier ik mijn huis met Kerst. De zaterdag voor 1e advent probeer ik altijd de ster voor mijn raam te hangen en die gaat dan vanaf die zondag aan.

  Een traditie, die ik van mijn moeder heb geleerd.

  Een heenwijzen naar de viering van God, die naar de wereld kwam en mens werd.

  Het eerste jaar, dat ik weduwe was, had ik geen zin in verdere rsiering of een boom, maar vorig jaar heb ik wel weer een kunstboompje gezet, met lichtjes en ballen en een kerststalletje van little people, ook voor de kleinkinderen.

  Een oude traditie, waarin de lichtjes mij wijzen op het Licht van de Wereld, die geboren werd.

  Ik hou daarbij de traditionele kalender aan, dat viert wat makkelijker, omdat onze kerkelijke gemeente en mijn werk Kerst op 25 en 26 decmber gepland hebben.

  Geen kerstmannen met elfjes enzo. Wel kaarsen en waxinelichtjes en 4 kaarsen, die om de beurt worden aangestoken. Ook nu ik alleen ben.

  Gewoon een beetje sfeer, in deze donkere dagen op weg naar de zomer.

 • 25 november 2017

  Leuk dat jullie reageren..Ik zelf heb geen boom maar wel takken met led-verlichting erin wat eigenlijk ook boom versieren is..Ik heb ook ijspegels en zo'n lange slang met led verlichting erin en kaarjes:-) en ja om eerlijk te zijn vind ik het ook gezillig om te zien.

  Wat mij net naar binnenschoot is dit: Petra zegt bv dat ze niet voor de boom gaat knielen en dat het om de hartgesteldheid gaat, en puur om de gezelligheid gaat, en ja dat is op zekere hoogte ook zo.
  Maar waar is de grens dan? Ik bedoel dit..Waarom wel een kerstboom maar geen boedhabeeld?
  Je zou ook een boedhabeeld in je huis kunnen nemen voor de gezelligheid en niet voor die beeld knielen maar toch doen we dat niet terwijl het eigenlijk precies hetzelfde principe is als de kerstboom? of zit ik hier naast en gaat die vergelijking niet op?

 • ORBELINDA632

  25 november 2017

  Ik vier geen feestdagen sinds de kinderen 12+ zijn. Mijn dochter vind een boom gezellig dus ze krijgt een boom. Als mijn zoon een boom wil koop ik het ook voor hem. Ik doe niet aan kerststallen.

  Alles wat je schrijft heb ik in de Spaanstalige kerk in Rotterdam geleerd @richard.

  Ik oordeel daar verder niet over. Iedereen zit in zijn eigen groei.

  Ik ben 1 x uitgenodigd om kerst in een nederlandse kerk te vieren. Ik vond het niets aan en ik wil dat ook niet mijn kinderen meegeven.

  Als mijn kinderen een relatie met de Heer willen dan kunnen ze hun bijbels pakken.

  En zo doet iedereen gewoon zijn ding.

 • 25 november 2017

  @Richard,

  Een boom wordt gekweekt voor kerstsfeer. Geen afbeelding te creeren van een afgod zoals de Boedha.

  Bij mij staat een prachtige grote boom straks weer in de kamer tot aan het plafond. Vind dat superleuk staan en geniet van al het gezellige licht en sfeer. En dan al die kaarsjes en geurtjes die bij kerst horen. Kan er nu al van genieten!

 • 25 november 2017

  Elkaar maar geen nieuwe wetten opleggen nu we vrij zijn in Jezus... het gaat erom hoe we er waarde aan hechten... waar ligt ons hart.
  Voor de gezelligheid volgens mij niets mis mee.

  Voor de een een hele grote vol met lichtjes... voor mij een hele kleine van 10 cm van rood vilt ...  die ik een keer met een reclamecampagne gekregen heb...;-)

  Voor de een: 'Hij is gekomen'... voor mij; 'Hij komt zeer binnenkort weer terug'!
  Geweldig!

 • 25 november 2017

  Sandra@

  Daar heb je gelijk in..Een boedha is een afbeelding en een boom niet.
  Maar ik heb gelezen en ik weet dat jij niet zo van stukjes die geschreven op internet dus en ik weet ook niet of het zo is maar als het wel zo is dan is het toch best wel heel erg occult? Lastige dingen hoor haha..Maar ook ik vind het gezellig hoor:-)
  Hieronder een stukje van internet afgeplukt.

  Vroeger werden vooral bomen gezien als een symbool voor de vruchtbaarheid. De Romeinen en ook de Germanen zagen in bomen een soort goddelijkheid. Het waren belangrijke natuurelementen die zorgden voor de verbinding tussen de goddelijke wereld en de aardse wereld. Ook werden bomen gezien als een ware levenskracht. Vandaar dat de boom ook wel eens de levensboom werd genoemd.

  De Germanen geloofden in boomgeesten. Deze boomgeesten hadden bijzondere krachten en zorgden voor goed leven. Steeds vaker ontdekte de Germanen dat er een speciale boom was die eigenlijk altijd groen bleef: De Groene Den. De andere bomen werden tenslotte allemaal kaal en verloren hun bladeren.

  Om de boomgeesten gunstig te stemmen en te zorgen dat deze snel weer terug zouden keren en vruchtbaarheid zouden brengen besloot men de kale bomen te gaan versieren met allerhande zaken om zo de boomgeesten weer terug te lokken. Dit werd gedaan door appels, slingers en zelfs met goud en zilver. Later werden er ook versieringen in gehangen in de vorm van sterren en de maan en werden er ook soms offers gebracht. Dit laatste wordt vaak vergeleken met de cadeautjes die nu gegeven worden.

 • 25 november 2017

  GERT865 schreef:

  Elkaar maar geen nieuwe wetten opleggen nu we vrij zijn in Jezus... het gaat erom hoe we er waarde aan hechten... waar ligt ons hart.
  Voor de gezelligheid volgens mij niets mis mee.

  Voor de een een hele grote vol met lichtjes... voor mij een hele kleine van 10 cm van rood vilt ...  die ik een keer met een reclamecampagne gekregen heb...;-)

  Voor de een: 'Hij is gekomen'... voor mij; 'Hij komt zeer binnenkort weer terug'!
  Geweldig!

  Daar heb je gelijk in Gert.

 • 25 november 2017

  Orbelinda.

  Ja, ja het christendom worden in vele oude culturen vermengd.
  Zo zag ik op tv eens dat er in mexico volgens mij een kerk was die ook nog oude tovergebruiken vermengde met het Evangelie.
  Of een mafia familie die hun kogels zegende voordat zij iemand van het leven beroofde.
  Hele rare dingen gebeuren er op deze wereld vermengd met het christendom.

 • 25 november 2017

  Voordat het geschreven woord er was, zochten mensen naar oorzaken en verklaringen, waardoor ontstond er iets?

  Ziekte, hij/zij is vast heel zondig

  Bliksem, Thor slaat met zijn hamer

  Een afgod is een afgod van wat je er van maakt. De flippo's van vroeger mochten op sommige scholen niet. Mijn dochter zag ze als een leuk stukje plastic die je kon sparen en ruilen op school.

  Iemand die verslaafd is heeft zijn afgod in zijn verslaving en is ook zondig.

  Zo zijn er diverse zaken te vinden die afkomstig zouden zijn. Je moet daarvoor ook de culturen van landen kennen. Voor de een is de denneboom een boom die symbool staat voor vruchtbaarheid. In ander cultuur voor occultisme.

  Wat zie jij erin? Kerstsfeer? of occultisme?

  Laat jezelf niet verzanden in wat goed of slecht is. Bezoek je samenkomsten in je kerk en lees je bijbel en zorg dat je contactlijn naar God intact is en blijft.

 • VROUWKE088

  25 november 2017

  We leven in een maatschappij waarin men niet meer weet waar al deze rituelen vandaan komen en waar ze voor staan. We hobbelen met zn allen de meute achterna. Is het niet de bedoeling dat we laten zien dat we anders zijn?

  Dit jaar voor ons geen boom. Vorig jaar nog wel gedaan voor de kinderen, maar dit jaar kwamen ze er zelf mee dat ze geen boom wilden.

  Als er mensen langs komen die het raar vinden dat we geen boom hebben, dan leg ik het ze gewoon uit. Voor 'de gezelligheid' zetten we wel wat extra kaarsjes neer.

 • 25 november 2017

  Een boom is geen hobbelen achter de meute aan. Waarom zou men niet mogen genieten van iets wat gezellig is of kan zijn?

  Er zijn wel meer mensen die kiezen om geen boom in de kamer te willen. Teveel gedoe of opgeklopte gezelligheid.

  Denk dat iedereen moet doen, wat hij of zij zelf wil doen en leuk vindt. Jij zet een extra kaarsje erbij en ander maakt uitgebreid kerstdiner en ander zit genietend met bakje chips op schoot.

  Ons gedrag en levenswijze laat zien wat we zijn en waar we voor staan.

 • 25 november 2017

  Juist deze tijd van kerst bepaald mij er bij dat Hij is, was en komt! En ik geloof echt niet dat het erg is om zo naar Zijn "verjaardag" toe te leven. Heb vanaf de eerste advent de Davidsster hangen. Heel bewust juist díe ster. En we lezen uit Gods woord die zo heel bekende geschiedenis. Vertel ervan aan de kleintjes. Het is voor mij ook een beetje een aanleiding om te evangeliseren. Zing lekker de hele dag kerstliederen... nou ja, en ook het andere repertoire. Kortom: Zijn Naam grootmaken. En wat Gert zegt is zó waar: Hij komt zéér binnenkort terug! Daar moet ons verlangen naar uitgaan. En de kerstboom houd je echt niet uit de hemel. Ook het lekkere eten en het gezellig samen zijn niet. Jezus is de weg tot de Vader. Dus is het heel goed om Zijn komst te vieren. Zonder de Here Jezus was er geen rechtstreekse toegang tot Vader God. Alle reden tot een megafeest! Niet in de Arena  maar in ons hart....

 • 25 november 2017

  Amen Petra

 • 25 november 2017

  Sandra..wat je zegt is waar.
  Eigenlijk zit occultisme overal in verwerkt en als je er over nadenkt kan je er gek van worden.
  Moet je je kind nog meenemen naar de efteling of sprookjesbos waar er heksen, waarzeggers en spoken zijn?
  De tekenfilms zitten vol met toverij en occultisme..Zefl draag ik graag kleren van het merk chasin en zo had ik eens een shirt aan in de kerk met een afbeelding van vrijmetselarij erop terwijl ik dat zelf niet wist..Iemand wees me erop haha.
  Overal om je heen is toverij, hekserij, waarzeggerij..Horoscopen staan in elke blad alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
  Mijn zoontje is gek op mario op nintendo..Ook daar zitten heksen in of komt er toverij in voor..
  Je word er gek van en in die zin begrijp ik de Amish wel in Amerika want die zonderen zich af van al die dingen.

  25 november 2017 gewijzigd door RICHARD157

 • ORBELINDA632

  25 november 2017

  Klopt @ richard.

  Ik zag een documentaire op een engelse zender een colombiaanse huurmoordenaar die ging bidden voor hij iemand ging vermoorden.

  Had ook netjes zijn bidprentje bij zich.

  Ik dacht: "het moet niet gekker worden"

 • 25 november 2017

  Doe waar je je goed bij voelt Richard. Ik vertel op school ook over sprookjes. De kinderen smullen ook van die verhaaltjes die altijd goed aflopen. Vroeger toen onze ouders klein waren, werden die sprookjes veel gruwelijker verteld.

  Van sommige dingen kan je je bewust afkeren, zoals horoscopen, afbeeldingen van boedha en dat soort dingen. Zo zat mijn dochter vroeger eens te kijken naar een tekenfilmpje waarop een soort Mickey Mouse te zien was. Toen ving ik vanuit de keuken op dat die figuurtje zei lucifer te zijn van de duivel.

  Dat was voor mij duidelijke grens die ik niet over wil en ga. Heb m'n dochter uitgelegd dat dit geen tekenfilm voor haar is en waarom niet.

 • 25 november 2017

  Om eerlijk te zijn voel ik het best wel snel knagen zeg maar..Ik had eens een nintendo spelletje van donkey kong en toen begon er eentje in een glazen bol te kijken om de toekomst te voorspellen.
  Ik had het zo weggegooid in de vuilnisbak haha..Maar het zijn echt moeilijke tijden hoor waar we in leven.
  Ook in het filmpje hieronder zie je hoe subtiel de nummer 666 is vewerkt in een engergy drink..
  Rare wereld leven we in hoor zucht..Maar Hij die in ons is, Die is groter dan hij die in de wereld is.

  25 november 2017 gewijzigd door RICHARD157

 • 25 november 2017

  Maar moet je die dingen opzoeken en uitpluizen? Dat geeft ook een stuk onrust.

  Blijf in contact met je contactllijn met God en blijf in gesprek. God wijst je ook wel op zaken die niet goed zijn om mee bezig te zijn. Als je gevoelig bent voor bepaalde zaken, blijf er dan een periode bij weg om eerst zelf tot rust te komen.

 • 25 november 2017

  Nee ik zoek het niet op maar komt het tegen bv op social media van andere broeders en zusters.
  Ik wou alleen te kennen geven hoe subtiel saten te werk gaat..Verder geloof ik dat de Heer ons beschermd voor zulke dingen en hoeven wij niet bang te zijn want zoals ik zei:

  1 Johannes 4 (HSV)
  4 Lieve kinderen, u bent uit God en u hebt hen overwonnen, want Hij Die in u is, is groter dan hij die in de wereld is.

 • VROUWKE088

  25 november 2017

  Als ik zulk soort dingen tegen kom dan wil ik er eigenlijk al niet meer aan mee doen. Als al die occulte zaken God verdriet doen, waarom zou ik er dan aan mee willen doen.

 • 25 november 2017

  Ik snap wat je bedoeld Richard!

 • 25 november 2017

  VROUWKE088 schreef:

  Als ik zulk soort dingen tegen kom dan wil ik er eigenlijk al niet meer aan mee doen. Als al die occulte zaken God verdriet doen, waarom zou ik er dan aan mee willen doen.

  Ik begrijp je gevoel hierin hoor.

 • TAMAAR692

  26 november 2017

  Maar wordt het nou een kerstboom dit jaar of niet?

  Kunnen we dan alles pakken en een stempel op plakken het is gezellig...dus daarom geoorloofd.

  Ter ere van Jezus...maar misschien is het wel ter ere van Jezus om die boom die God geschapen heeft te laten staan.

  Onze oude ik is toch dood gegaan, en we zijn een nieuwe schepping door Jezus Christus.

  Moeten we er dan ook niet zo naar gedragen?

  En helemaal niet voor andere, dus idd laten we elkaar geen wetten opdragen.

  Maar laten we zekerwel onszelf afvragen is kerst zonder de kerstboom net zo gezellig?

  Ik vind van wel, kaarsjes en lichtjes en de kerststal erbij dat is voor mij al kerst.

  Met de familie samen zijn en gezellig eten mooie kleren aan.

  En dan kan ik mezelf weer afvragen of de kerststal wel koosjer is :D

1 – 25 van 144    Ga naar pagina:  1  2  3 ... 6  Volgende Plaats reactie