De snelst groeiende christelijke datingsite van Nederland

Probeer ons gratis uit

Kan een christen wel of niet een kerstboom in huis nemen?

ForumChristelijk leven

51 – 75 van 144    Ga naar pagina:  Vorige  1  2  3  4 ... 6  Volgende Plaats reactie

 • PIET361

  26 november 2017

  Ik hoef het niet te weten, ik vind dit muggezifterij.

 • TAMAAR692

  26 november 2017

  @Jane

  Ja ik ben ook zo verbaasd als jij bent.

  Ik wist al wel dat de oorsprong van de kerstboom niet christelijk was. Maar ik had geen kennis van hoe of wat precies.

 • TAMAAR692

  26 november 2017

  @Piet

  Hahahahaha dat kan :D

 • VROUWKE088

  26 november 2017

  @ tamaar. Ik had het nog niet gelezen. Ondertussen stond ik eten te koken en ik heb 2 kinderen rondlopen. Vrouwen kunnen goed multitasken, maar ook wij hebben grenzen ;-)

  Maar goed, ik heb het nu gelezen en vond het een heel goed stuk. Dus, dank je wel voor het delen. Er staan dingen in die ik nog niet wist. Bv over de kransen.

  In de achterhoek is het gebruik om bij het bereiken van het hoogste punt een dennenboom zonder takken rechtop te zetten. Bovenin hangt dan een krans van dennentakken. Ik ben geen echte achterhoeker, dus ik keek wel een beetje raar toen ik dat voor het eerst zag. Ook heb ik het, na de eerste beste uitleg, naast me neer gelegd. Ahem... Zo zie je maar weer.

 • TAMAAR692

  26 november 2017

  @vrouwke

  Graag gedaan :)

 • ERWIN587

  27 november 2017

  VROUWKE088 schreef:

  We leven in een maatschappij waarin men niet meer weet waar al deze rituelen vandaan komen en waar ze voor staan. We hobbelen met zn allen de meute achterna. Is het niet de bedoeling dat we laten zien dat we anders zijn?

  Dit jaar voor ons geen boom. Vorig jaar nog wel gedaan voor de kinderen, maar dit jaar kwamen ze er zelf mee dat ze geen boom wilden.

  Als er mensen langs komen die het raar vinden dat we geen boom hebben, dan leg ik het ze gewoon uit. Voor 'de gezelligheid' zetten we wel wat extra kaarsjes neer.

  Kerst is al jarenlang vercommercialiseerd en voor het merendeel een feest van gezelligheid, lekker eten en drinken geworden, kerstmarkten bezoeken, enz. En er aan voorbij gaan wat de echte Betekenis is van kerst. Idd Vrouwke de mens is een competitief kuddedier en wil het liefst alles net iets groter en mooiers dan de buren.

 • ANTOINETTE189

  30 november 2017

  Het gaat hier vooral om alles dat misschien niet kan met kerst als christen. Maar misschien is het juist wel goed om te kijken wat je als christen wel doet. Met kerst misschien nog wel een beetje meer dan anders. Ik hoor vooral dat we het zelf gezellig moeten hebben/ willen hebben. En dat wil ik ook graag hoor. (Alleen zitten met kerst voelt voor mij ook een stuk vervelender dan alleen zitten met welke andere dag dan ook) Maar als ik naar Jezus kijk is dat toch zeker niet de boodschap die Hij uitdraagt. Dus hoe kun je kerst op een christelijke manier vieren? En dan is het niet mijn bedoeling om daar een hele discussie over te voeren, maar meer om mezelf (en misschien anderen ook wel) weer even aan het denken te zetten...

 • TAMAAR692

  30 november 2017

  [Nee, dat hoort in een apart topic.]

  4 december 2017 gewijzigd door SAMENCHRISTEN

 • 30 november 2017

  [Offtopic]

  4 december 2017 gewijzigd door SAMENCHRISTEN

 • 30 november 2017

  [Offtopic]

  4 december 2017 gewijzigd door SAMENCHRISTEN

 • PIET361

  30 november 2017

  [Offtopic]

  4 december 2017 gewijzigd door SAMENCHRISTEN

 • 30 november 2017

  [Offtopic]

  4 december 2017 gewijzigd door SAMENCHRISTEN

 • BEN467

  1 december 2017

  [Offtopic]

  4 december 2017 gewijzigd door SAMENCHRISTEN

 • MEREL372

  13 december 2017

  Hoi hoi.

  Zelf vier ik al een aantal jaar geen kerst meer In het begin voelde dat best raar hoor, maar nu is het gewoon voor me geworden. Dit vanwege de oorsprong van de datum, het lichtjesaspect en kerstboom. Toch vind ik toch heel mooi dat er een boodschap de wereld in gaat, dat Jezus geboren is, en bijna iedereen weet wel dat Jezus bij God hoort zegmaar.

  Constatijn (Romeinse keizer) heeft voor de kerk bepaald, dat de geboorte van Jezus gevierd moest worden. Het vieren van Jezus' verjaardag was in die tijd iets nieuws,joden/christenen deden dat niet. (Christenen en Joden vierden de eerste eeuwen na Christus alleen de feesten met de data die in leviticus 23 staan) Deze romeinse keizer Constatijn, koos daarvoor de datum 25 december uit. Dit was toen al een datum, waarop de geboorte van een god gevierd werd. Het was de geboortedag van de zon-god.Na de kortste dag in het jaar, mag de zon iedere dag weer een beetje langer zijn licht laten schijnen, de geboorte van de zon.

  Dit was vroeger echt een normaal iets. Kijk bijv. maar naar hoe onze dagen van de week heten. Er zijn zeven belankrijke planeten, bij iedere planeet hoort een godheid, (volgens die afgodendienst dan he ;-)) Mandag= de dag van de maan. Zaterdag=dag van saturnus. Zondag= dag van de zon. Bij de Romeinen was de zonnegod het belankrijkst, dus toen zij de macht /de kalender van de grieken overnamen, maakten zij deze zondag tot de eerste dag van de week. De grieken hadden namelijk saturnus als belangrijkste god, en daarom hadden zij toen de zaterdag als eerste dag van de week.

  okeejj, weer terug naar het kerstfeest.. Dus op 25 december werd de her-geboorte van de god-zon gevierd. Het was een groot feest. De god-zon had namelijk de duisternis overwonnen. Een term die je in het latijns nog steeds hoort: sol invictus=onoverwinnelijke zon. Bij deze viering werd de god-zon verwelkomt door lichten en vuren te maken. Dit om de zon te verwelkomen, het is een lichtfeest. Ook heeft bij deze cultus de altijd groene boom een belangrijke betekenis. De boom des levens, vruchtbaarheid. Zo werd een link gemaakt, uiting gegeven dat de zon het leven geeft, onoverwinnelijk is,  

  En wat is de situatie anno 2017.. We vieren de geboorte van onze Verlosser op de datum en met de symbolieken die horen bij de godendienst van de god-zon. Dit is hoe ik het dus ervaar. Ikzelf vind dit dus heel lastig en kan ik dit niet meer.

  Voor mijzelf heb ik dit ook onderbouwd met de volgende bijbelteksten:

  jesaja 42:Ik ben de HEER/YHWH, dat is mijn naam, deze eer wens ik niet te delen. Mijn roem sta Ik niet af aan geen enkel afgodenbeeld.

  Deuterenomium 12:30-31 ...pas dan op! Laat je niet verleiden om de godsdienstige gebruiken over te nemen van de volken die zijn uitgeroeid. Vraag je niet af: Hoe hebben die volken hun goden vereerd? Wat zij deden willen wij ook. Neem hun praktijken niet over.want alles waar YHWH, je God, een diepe afkeer van heeft, hebben zij voor hun goden gedaan....

  Jeremia 10:Hoor het woord van YHWH wat tot u spreekt, huis van Israel,Zo zegt YHWH:U mag de weg van de heidenvolken niet aanleren, en niet ontstellen/bang worden door de tekenen aande hemel, omdat de heidenvolken zich daarover ontstellen/zich bang maken. Want de gebruiken van die volken zijn onzinnig.Want tevergeefs hakken ze eigenhandig een boom uit het bos, met een bijl.Met zilver en goud maken ze het mooi.  Met spijkers en hamers zetten ze het vast. Zodat het niet kan wiebelen. (in de bijbel lees je dat ze een hout hakken, in de hebreeuwse grondtekstt staat dat ze een boom hakken)

  Deuterenomium 4:18-20 Als je vol bewondering naar de hemellichamen kijkt, naar de zon, de maan en de sterren, laat je dan niet verleiden er in aanbidding voor neer te knielen. YHWH, je God, heeft zon, maan, sterrentoegewezen aan alle andere volken op aarde, maar niet aan jullie. Jullie heeft Hij tot Zijn eigendom gemaakt; Hij haalde jullie weg uit de hel van Egypte om Zijn volk te worden. En dat zijn jullie nog.

  De volksleider van Egypte werd de farao genoemd. Ra was de naam voor de god-zon. En farao werd gezien/erkend als de zoon van Ra. Dus dat was ook een zon aanbidding. Precies daar had God het volk uit weggehaald. Daarom vind ikzelf het dan ook lastig, om de tradities en de datum van deze zonaanbidding te hanteren.. En heb ik ervoor gekozen om dit niet meer te doen.

 • 13 december 2017

  Bedankt voor je uitleg Merel;-)

 • 13 december 2017

  MEREL372 schreef:

  Hoi hoi.

  Zelf vier ik al een aantal jaar geen kerst meer. In het begin voelde dat best raar hoor, maar nu is het gewoon voor me geworden. Dit vanwege de oorsprong van de datum, het lichtjesaspect en kerstboom. Toch vind ik toch heel mooi dat er een boodschap de wereld in gaat, dat Jezus geboren is, en bijna iedereen weet wel dat Jezus bij God hoort zeg maar.

  En wat is de situatie anno 2017.. We vieren de geboorte van onze Verlosser op de datum en met de symbolieken die horen bij de godendienst van de god-zon. Dit is hoe ik het dus ervaar. Ikzelf vind dit dus heel lastig en kan ik dit niet meer.

  Daarom vind ikzelf het dan ook lastig, om de tradities en de datum van deze zonaanbidding te hanteren.. En heb ik ervoor gekozen om dit niet meer te doen.

  Kan mij helemaal vinden in je verhaal, en heb precies hetzelfde ervaren. Op de dag dat de Heere mij stil zette, kwam er ook geen kerstboom of versiering in mijn huis. Kon het gewoon allemaal niet meer, maar kon het verder ook nog niet benoemen in die tijd! (zoals jij dit verwoord).

  Verder maak ik het wel gezellig met puur natuur stukjes, en kaarsjes. Maar dit staat los van kerst.

  Dank je wel voor het delen van je verhaal, dat zou ik zelf zo niet gekund hebben:up:

 • 13 december 2017

  Ik doe helemaal niets aan kerst. Wel ga ik uiteraard naar de kerst viering en dat is het dan wel. Overigens ga ik elke week naar de kerk. Is dus niet zo dat ik als veel mensen alleen met kerst en eventueel Pasen gaan.

  Ik ben bekend met de heidense traditie. Doch dat is niet de reden dat ik niets met kerst doe.

 • PIET361

  13 december 2017

  Ik ga nooit naar de Kerk en met kerst ook niet

  . En ik heb wel een kerstboom staan, maar alleen voor de gezelligheid. Ik verbind daar geen rituelen aan. Ik vereer maar EEN God en dat is mijn Heer en Heiland Jezus Christus! En dat doe ik niet met een kerstboom of kaarsen. Dat doe ik met man hart, mijn ziel en mijn verstand. Em met mijn lichaam.

  13 december 2017 gewijzigd door PIET361

 • TAMAAR692

  13 december 2017

  @ Merel

  Wat heb je veel kennis met ons gedeeld over dit onderwerp. Ik heb hier zeker veel aan. Het zet je toch weer aan het denken, ik mis de kerstboom niet bij mij thuis. De kerststal heb ik wel staan omdat ik toch vind dat het kerstfeest gevierd moet worden. Daarnaast doe ik veel met kaarsjes en lichtjes. Dat herinnerd mij er aan dat Jezus het licht der wereld is. Of dat dan op niet dezelfde dag is waneer Jezus geboren is maakt me dan niet uit.

 • DIGIPEET165

  13 december 2017

  ik ga elke zondag naar de kerk.  en met kerst ook.  ik heb ook een kerstboom, zou niet weten waarom niet. de God die ik vereer zal dat nooit verbieden, zolang ik die boom niet aanbid.  eerlijk gezegd snap ik niet dat er zoveel christenen zijn die van elk christen-feest de heidense oorsprong op gaan zoeken.  want ook al weet ik het nu, dat wil niet zeggen dat ik mijn feest- vieren ga aanpassen/veranderen.  ik vind het juist heel mooi, een overwinning op de satan. vieren dat Jezus Christus is geboren (die gekomen is om onze zonden teniet te doen)  en dat met oorspronkelijke heidense symbolen.  prachtig toch!  God, onze Vader,  laat zich door niets tegenhouden.  

 • 13 december 2017

  Amen Digipeet!

  Je verwoordt precies hoe ik over deze discussie voel.

 • 13 december 2017

  Ik begrijp eigenlijk iedereen..Maar ik stelde eerder deze vraag waar eigenlijk niemand een verhelderde antwoord op kan geven.

  Kan je een boedhabeeld in huis nemen voor de gezelligheid als je dat beeld niet aanbid?
  Kan je een ouijabord in huis nemen als je geen intentie hebt om daar geesten mee op te roepen?
  Kan je een satanische pentogram aan je muur hangen omdat je het mooi vind maar je aanbid de duivel niet?
  Kan je een stapel tarrot kaarten in huis hebben of een galezenbol op je kast zetten omdat het mooi staat, maar je doet niet aan waarzeggerij?

  Zo ja, waarom kan dat? Zo nee, wat is het verschil tussen al de bovengenoemde en een kerstboom?

 • PATRICK233

  13 december 2017

  RICHARD157 schreef:

  Over een maand is het weer zover want dan is het weer kerst.
  Ik vroeg mij af wie van de christenen op deze site dan een kerstboom in huis heeft staan of juist niet?
  Waarom heb jij een boom in huis staan en waarom heb jij juist geen boom in huis staan?

  Ik heb er zelf wel eens een beetje in verdiept en het schijnt een heidens gebruik te zijn met een occult tintje eraan.
  In de oude testament lees je regelmatig over heidense gebruiken waar God niet zo blij mee was/is.

  Ik heb deze tekst speciaal uitgelicht om mijn antwoord beter te verduidelijken.

  Antwoord, ja ik heb een kerstboom. waarom> ik vind het gezellig en was het van jeugd af aan gewend.

  Bijbels gezien is er eigenlijk voor de hele kerst geen basis, het feest word nergens genoemd.

  Toch vieren we herdenken we hiermee ons eigen initiatief de geboorte van onze heiland.

  Ik ben van mening dat zelfs de grootste atheist zelfs in deze tijd dan toch nog aan de heere moet denken als hij zich ook maar een beetje verdiept in de oorsprong hier van.

  Met andere woorden, door de commercie en al het materialisme heen toch nog een verwijzing van het evangelie!

  Wat de boom betreft, in tegenstelling tot relikwieen in het oude testament word deze door mij niet aanbeden en bewierookt. Hij staat er voor de sier net als een vaas of een schilderij. ;-)

 • PATRICK233

  13 december 2017

  RICHARD157 schreef:

  Ik begrijp eigenlijk iedereen..Maar ik stelde eerder deze vraag waar eigenlijk niemand een verhelderde antwoord op kan geven.

  Kan je een boedhabeeld in huis nemen voor de gezelligheid als je dat beeld niet aanbid?
  Kan je een ouijabord in huis nemen als je geen intentie hebt om daar geesten mee op te roepen?
  Kan je een satanische pentogram aan je muur hangen omdat je het mooi vind maar je aanbid de duivel niet?
  Kan je een stapel tarrot kaarten in huis hebben of een galezenbol op je kast zetten omdat het mooi staat, maar je doet niet aan waarzeggerij?

  Zo ja, waarom kan dat? Zo nee, wat is het verschil tussen al de bovengenoemde en een kerstboom?

  Omdat bovengenoemde voorwerpen een link hebben met het occulte en deuren kunnen openen middels rituelen.

  Met alle respect, Ik heb nog nooit gehoord van het oproepen van een kerstboomspook of een satanisch kerstboomritueel

51 – 75 van 144    Ga naar pagina:  Vorige  1  2  3  4 ... 6  Volgende Plaats reactie