Datingtips

Beginnen met online daten is best wel een spannend avontuur. Immers, wat kun je verwachten? En hoe moet je het aanpakken? Met deze tips wordt je tijd op SamenChristen niet alleen succesvol, maar vooral ook leuk.

 • Voeg je foto's toe

  Profielen met foto's zijn wel tien keer populairder. Begrijpelijk, want ook jij ziet graag met wie je mailt en chat. Bovendien sta je alleen op de matchlijst van anderen als je een profielfoto hebt. Kies voor een scherpe, duidelijke, recente foto van je gezicht. Extragratis tip: een lachend gezicht is uitnodigend, en ziet er vriendelijker uit.

 • Vertel ons meer over jezelf

  Uitgebreide, lezenswaardige profielen kunnen rekenen op meer mailtjes. Schrijf daarom pakkende en creatieve essays, waarin je iets van jezelf bloot geeft. Wees eerlijk over wie je bent en wat je zoekt, vertel geen halve waarheden: door jezelf te blijven, voorkom je misverstanden en teleurstellingen.

 • Zet de eerste stap

  Wacht niet af tot die ene leuke vrijgezel jou een mailtje stuurt, maar neem het initiatief en klim in de pen. Dames, dit geldt ook voor jullie — de tijden zijn veranderd. Is dit een lastige drempel voor je? Gebruik dan een aanleiding om je eerste mailtje te sturen: feliciteer een jarige, of verwelkom een nieuw lid. En je kunt natuurlijk altijd een knipoog sturen om het ijs te breken.

 • Toon oprechte interesse

  Als je met iemand begint te mailen of chatten, haak dan in op wat je aanspreekt in het profiel van de ander, en stel gerichte vragen. Wees nieuwsgierig naar iets specifieks uit het essay, of praat over jullie gemeenschappelijke hobby. Hiermee breng je gelijk een levendig gesprek op gang. Belangrijker nog: de ander voelt zich gewaardeerd om jouw persoonlijke aandacht en oprechte interesse. Daarentegen, hetzelfde mailtje kopiëren naar tientallen singles is dan ook een erg slecht idee — dat heeft precies het tegenovergestelde effect.

 • Vooral doorgaan

  Een blauwtje lopen is nooit leuk, en geen antwoord krijgen op je mailtje werkt ontmoedigend. Laat je echter niet uit het veld slaan, maar blijf contact maken met andere singles. Wees geduldig, blijf vertrouwen op God, en blijf staan in Zijn beloftes. "De HEER zelf gaat voor je uit, hij zal je bijstaan en geen moment van je zijde wijken. Wees niet bang en laat je door niets ontmoedigen."

 • Geef de ander een kans

  Misschien is het je al snel duidelijk dat de ander niet 'de ware' is. Maar wat als je je vergist? Het kan nooit kwaad om een mailtje terug te sturen — je hebt immers niets te verliezen. Bovendien, misschien ontstaat er een waardevolle vriendschap, of kunnen jullie elkaar bemoedigen. Trouwens, wel zo beleefd om een mailtje terug te sturen — dat zou jij toch ook willen?

 • Focus op de reis, niet de eindbestemming

  Wanneer je te gefocust bent op het vinden van een relatie, zet je jezelf onder grote druk. Teleurstellingen komen dan dubbel zo hard aan, terwijl je minder in staat bent om te genieten van alles wat er op SamenChristen gebeurt: een nieuw mailtje van een hele leuke single, een bemoedigend gesprek, een ontmoeting met iemand die je horizon verbreedt. Wees daarom relaxt, en denk niet te veel na over het 'doel'. Je zult dan gegarandeerd meer plezier beleven aan je tijd op SamenChristen.

 • Wees beleefd — reageer

  De grootste klacht op datingsites? Geen antwoord krijgen. Misschien krijg je een berichtje van iemand die overduidelijk niet jouw match is. Ook dan is een appje terugsturen wel zo beleefd. Dat zou je zelf toch ook willen? Het is beter om iemand een vriendelijk berichtje terug te sturen dat je geen interesse hebt, dan iemand compleet te negeren.

 • Loop niet te hard van stapel

  Wie zichzelf onder druk zet om een relatie te vinden, zet ook de ander onder druk. Je gesprekspartner voelt dit aan, en knapt erop af. Het werkt dus averechts: hoe meer je gebrand bent op een relatie, hoe kleiner de kans op succes. Wees daarom niet opdringerig, en benader de ander niet gelijk als 'potentiële partner'. Hou je contact in het begin luchtig en ontspannen.

 • Check je spelling en grammatica

  Mails of essays vol met taalfouten zien er niet alleen slordig uit, maar kunnen ook de indruk wekken dat je niet genoeg energie wilt steken in je profiel of je mails — sommige mensen kunnen hierop afknappen.

 • Hou je profiel actueel

  Voeg regelmatig nieuwe foto's toe, update je essays, en beantwoord meer matchvragen. Dat leidt tot bezoekers, en prikkelt reactie. En andere singles weten dan dat je nog steeds actief bent op SamenChristen.

 • Je bent een vertegenwoordiger van Christus — handel daarnaar

  Let op je gedrag en je taalgebruik. Blijf altijd beleefd. Behandel elkaar met respect, zoals je zelf behandeld zou willen worden. "Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen." Onthoud dat de singles hier jouw broeders en zusters in de Heer zijn.

 • Betrek de Heer in je zoektocht

  Wanneer je op zoek bent naar een relatie, trek dan niet je eigen (dating)plan, maar breng het in gebed. Vraag om Gods wijsheid, en lees daarbij de Bijbel regelmatig. Dan zal de Heilige Geest je duidelijk maken wat Gods perfecte plan voor je leven is. "Weest in geen ding bezorgd", en laat de Heer voor je uit gaan. Volg Zijn stem — Hij is de goede Herder.